jeronim-cover.jpg
Porter

JERONIM

Tamno ale pivo
Zašto Jeronim?
Velika obljetnica zaštitnika provincije

Sveti Jeronim je porijeklom iz naših krajeva, rođen 420. godine na granici Panonije i Dalmacije. Dakle, 2020. se navršilo 1600 godina od njegovog rođenja! U povodu te velike obljetnice i činjenice da je sv. Jeronim zaštitinik naše provincije franjevaca konventualaca, odlučili smo napraviti ovo pivo. 

Dobit od prodaje piva namjenjena je humanitarnoj djelatnosti samostana Svetog Duha.

Jeronim-etiketa.jpg
Simbolika etikete
Što poručuju ilustracije?

Glavni simbol je veliko crveno, rukom pisano slovo J koje evocira raskoš srednjevjekovnih samostanskih manuskripta. Završetak slova J podsjeća na dugu bradu s kojom je sveti Jeronim obično prikazan u brojnim umjetničkim djelima. Iznad slova je grom koji simbolizira burnu narav svetog Jeronima ("Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!").

Pozadina je crne boje, poput skromnih habita franjevaca konventualaca, a na njoj se naziru brojni elementi iz života sv. Jeronima, a glavno je pero koje piše u veliku knjigu, pošto je njegovo životno djelo prijevod Biblije s grčkog na latinski (slavna Vulgata). Tu su još lav (iz legende da je lav došao u njegov samostan, svi su se razbježali, ali Jeronim je primjetio da ima trn u šapi i izvukao ga je), betlehemska zvijezda (osnovao je samostan u Betlehemu, gdje je i umro), kardinalski šešir (kojeg je odbio) i 1600. godišnjica smrti (420. - 2020.)

Etiketa nastavlja kombinaciju raskoši i skromnosti, kao i S.anto, a ujedno nas podsjeća na velike događaje iz uzbudljivog života svetog Jeronima!